Verdiepen in kunstmatige intelligentie? Dit zijn mijn tips

Wil jij je ook verdiepen in AI? Lastig, want er wordt nogal veel gezegd en geschreven over kunstmatige intelligentie. Ik kan het zelf maar nauwelijks volgen, maar ik doe mijn best. Daarom probeer ik de dingen die ik zelf lees, kijk en luister met je te delen. Dan kun je zelf ook even grasduinen en kijken wat interessant voor jou is.

Ik zal dit blog regelmatig updaten en met een nieuwe datum her-publiceren. Zo heb je altijd een actueel lijstje. Mocht je zelf nu goede tips hebben? Drop ze via het contact formulier in mijn mailbox. Vind ik leuk!

Kijken

The A.I. Dilemma [Youtube]
Ik val direct met de deur in huis. Na het kijken van deze video denk je echt iets minder positief over de ontwikkeling van AI. Deze video is een presentatie van Tristan Harris en Aza Raskin van het Centre for Humantechnology in San Francisco. Wat mij betreft echt een startpunt om AI te begrijpen én ook de gevaren goed in te kunnen schatten.

Tristan is één van de makers van de Netflix docu – The Social Dilemma. Logischerwijs maken ze de vergelijking tussen social media en kunstmatige intelligentie. Social media startte als een hoopvolle manier om mensen met elkaar te verbinden en positieve verandering teweeg te brengen in de wereld. Echter is de prijs die we voor social media betalen er ééntje van uitsluiting, depressie, polarisatie en meer.

De belofte van kunstmatige intelligentie start net zo positief. Het gaat ons leven makkelijker maken. Het kan misschien zelfs helpen de grote problemen van de wereld oplossen (klimaatverandering?). Maar wat is de prijs die we hiervoor gaan betalen?

Tristan Harris en Aza Raskin schetsen het beeld van een angstaanjagend veelkoppig monster. Eentje waarbij onze realiteit in elkaar kan storten, alles nep kan zijn en we elkaar niet vertrouwen. Dat dit donkere toekomstbeeld realistisch lijkt, komt omdat deze twee gasten goed uitleggen hoe AI werkt.

Dus wat mij betreft is het helder: deze video is one to watch.

De prijs van AI – Tegenlicht
Heb je net The A.I. Dilemma gekeken dan lijkt deze Tegenlicht aflevering wat soft. Maar toch raad ik hem aan. Zo komt cognitief wetenschapper Abeba Birhane aan het woord over haar onderzoek rondom vooroordelen van kunstmatige intelligentie. AI wordt getraind door grote hoeveelheden datasets, die vaak van internet worden gehaald. Maar het internet bestaat voor een groot deel uit… porno. Dus de kans dat AI een wat gek vrouwbeeld heeft, is groot. Het wordt tenslotte door niet representatieve datasets getraind. Onderzoeker Birhane laat het goed zien.

Ook het werk van Vladan Joler is inspirerend. Hij ontpopt zich tot een kritische cartograaf van kunstmatige intelligentie; het in kaart brengen van de onzichtbare werkelijkheid achter onze schermen.

Je kunt de docu hier bekijken.

Luisteren

Ik ga het wat korter houden. Uit de duizenende podcasts die er nu zijn is het moeilijk kiezen. Ik zet er een paar op een rijtje:

  • Your Undivided attention – van dezelfde makers als The A.I. Dilemma. De onderwerpen zijn breed, maar gaan vooral over de gevaren van AI en hoe we hier mee om kunnen gaan. Het is mooi geproduceerd. Check de Podcast hier.
  • POM, Podcast over Media – van Ernst-Jan Pfauth en Alexander Klöpping. Het gaat eigenlijk over media… dus niet alleen over kunstmatige intelligentie, maar het komt veel voorbij. Een fijne tegenhanger tegenover al het bovenstaande, want je wordt juist enthousiaster over het gebruiken van de tools. Dat is ook wel prettig. Luisteren dus.
  • New Comfort Zones – De snelheid van AI. We blijven even bij Alexander Klöpping. Hij is te gast bij New Comfort Zones en gaat in deze podcast in op de enorm snelle ontwikkeling van AI. Die gaat zo snel, dus ik ben benieuwd hoe lang ik deze podcast in mijn lijstje laat staan.

Lezen

Ook hier houd ik het kort.

Interessant boek is ‘Je gezicht is nu van ons’ van Kashmir Hill. In dit boek schetst zij de opkomst van het bedrijf Clearview.ai. Clearview heeft miljarden foto’s gedownload en kan met behulp van kunstmatige intelligentie vrijwel iedereen herkennen. Behalve dat dit enorm verontrustend is voor onze privacy, vertelt Hill ook nog over de verontrustende (right wing) achtergrond van de mensen achter het bedrijf. Hill lardeert dit met historische context van onze omgang met privacy en het willen herkennen van mensen.

Een laastste aanrader: een interview in het NRC met twee politici over de opkomst van kunstmatige intelligentie. Vooral de rol van de overheid, die ze mijn inziens onderschatten, is interessant om tot je te nemen. Lees hier het verhaal met de veelzeggende titel ‘De ontwikkelingen van AI gaan sneller dan het tempo waarin de overheid werkt’.